Saturday, April 9, 2011

Fasa på Autobahn


Förra natten slog skräcken till mot Autobahn just utanför Rostock. En riktig "Khamsin" (sandstorm på arabiska) drabbade Autobahn. Bilister som körde in i sandstormen upplevde det som att köra in i en svart vägg.
En kraftig storm hade blåst upp böndernas nysådda åkrar och virvlade bort all jord över vägen. Bilisterna hade inte en chans. Först knäcktes några långtradare som fattade eld, sedan körde bilister in i detta svarta moln. Resultatet blev 80 bilar som brakade in i detta inferno. Omkring 30 bilar fattade också eld och olycksplatsen blev som en krigszon. 8 personer omkom i lågorna och 151 skadades. Elden var så intensiv att körbanan smälte bort. Sjukhusen i trakten blev överbefolkade och patienter fick flygas bort till andra ställen.
Vi vaknade på morgonen efter vår egen chockerande upplevelse dagen innan och såg dessa otroliga bilder på TV från räddningsarbetet mitt i sandstormen, ungefär som i Libyen. Så här års pågår sandstromssäsongen som bäst, "Khamsin" ,i norra Afrika. Därför har Nato så svårt att komma till med sitt flyg.

Sträckan Rostock - Berlin är mycket intressant. Det är en av Tysklands få mycket långa rakor med fri fart. Trafiken är gles och man kan dra på bilen i full fart. Jag har alltid dragit upp bilen så gott det har gått. Rekordet är när jag lyckades få upp min gamla Saab i 240 knutar. Det kändes bra. Många har upptäckt denna racerbilssträcka. Alla som kör där försöker rensa ur sina bilar med full sprutt. Kungen berättade för mig att han brukade dra upp sin Ferarri i 300 km/tim på den sträckan. Märkligt nog hängde också Säpo med i en Volvo, uppenbarligen trimmad. Så Rostock - Schwerin är berömd i fartdårarkretsar.
Men vi rår inte på naturen och andra galningar, så det gäller att hålla i byxorna och vara en kall chaufför för att överleva till nästa dag, inklusive Kungen.
Skrivet av Erik Edelstam
Foto abendblatt.de

No comments: